Spørgsmål:

Hvorfor driver du Det Lille Gartneri I Hyllerslev?

Jeg har altid haft interesse for dyrkning af jorden, og nu, hvor jeg er gået på pension, har jeg taget det op igen. Jeg er meget nysgerrig og prøver hele tiden nye sorter og afgrøder af. Der er noget der lykkes og noget der lykkes knapt så godt.

Den primære drivkraft er for mig, at se ting vokse og gro og blive til gode sunde grøntsager til gavn for de, der spiser dem. Fundamentet for det er en god og levende jord med masser af liv.


Jeg vil her forsøge at give svar på aktuelle spørgsmål.


Hvorfor smager dine gulerødder så godt?

En væsentlig del af mit arbejde i gartneriet er at arbejde sammen med den fauna og de naturkræfter og naturvæsener, der findes på stedet. 

I forhold til faunaen har jeg lavet en aftale med muldvarpene om, at de ikke ødelægger mine grøntsager og jeg sætter ikke fælder for dem. 

I forhold til naturvæsenerne er jeg taknemmelig for, at de nusser om mine grøntsager og styrker kvalitet og livskraft til gavn for dem, der skal spise dem. Og så "snakker" jeg selvfølgelig med grøntsagerne, når jeg færdes i gartneriet.

Jeg arbejder bevidst med at styrke og udvikle den positive energi, der findes på stedet.


Har du det røde Ø-mærke?

Nej, og det har jeg heller ikke søgt om. Jeg driver gartneriet efter principperne for det røde Ø-mærke, men for et så lille sted som mit og med den afsætning jeg har, er det vigtigere med det lokale og min troværdighed end med et officielt stempel. Desuden vil det være en yderligere besværliggørelse af den daglige drift og administration.


Hvor længe har jorden været økologisk dyrket?

Den jord, jeg dyrker, har ligget uopdyrket i mange år, før jeg har pløjet den op og forsøger at få den i kultur.


Sædskiftet - Tanker om driften

Omsætningen i en jord, der ligger brak, er helt anderledes end omsætningen i en dyrket jord. Jeg forsøger at lave et sædskifte, hvor halvdelen af jorden dyrkes med salgsafgrøder og den anden halvdel dyrkes med afgrøder der tilfalder jorden. På den måde vil jeg forsøge at importere næringsstoffer udefra. Der er jeg dog ikke helt endnu. Jeg importerer lidt stadlgødning til kompost fra en landmand i nærheden.


Afsætning af grøntsagerne

Jeg har i hidtil afsat det meste til Superbrugsen i Oksbøl og har derfor ikke nået at pleje de private kunder, men nu vil jeg gerne imødekomme ønsket om salg til private. 


Kan private købe grøntsager hos dig?

Ja. Jeg har oprettet en bestillingsliste, hvor man kan bestille til enten afhentning eller levering.

Betaling sker med mobile pay på 20 20 70 50 ved modtagelse af varerne. Afhentning sker efter aftale ved forudgående bestilling.


Hvor kører du varetur?

Jeg har vareture til Varde by og Janderup, Billum Oksbøl, og desuden kommer jeg af og til til Brande og Fyn og kan levere på vejen over. Skriv og tilmeld dig mailingliste. Så vil du få en mail, når der er levering i dit område. Se iøvrigt siden om vareture.


Hvad koster det at få leveret grøntsager

På de faste vareture koster det 25 kr. hvis ordren er under 100 kr. Afhentning i gartneriet er uden tillæg.
Ved fællesbestillinger er der et lille tillæg for ordrer under 50 kr. og ellers er det gratis. En fællesbestilling er, hvis du og et par kolleger bestiller til aflevering på arbejdspladsen. Bare I har et sted, hvor det er nemt at sætte det af. 


Har du økologisk honning?

Nej. I Danmark er der meget få steder, hvor man kan lave økologisk honning, da Danmark har en meget restriktiv politik i forhold til økologisk godkendelse. Faktisk vil jeg mene, at du oftest vil kunne få "en mere økologisk" honning ved at købe din honning hos en lille dansk biavler end ved at købe økologisk honning fra udlandet.


Er der moms på dine varer?

Ja, jeg er momsregistreret.